Isdalen


Fil:Isdalen.JPG
Isdalen er dalen som går fra Svartedikets sør-østre langside og opp til «baksiden» av Ulriken i Bergen. Navnet blir til dels også brukt om forlengelsen av dalen ut mot byen, hvor Svartediket ligger, og som en del av byens drikkevann hentes fra.
Det går to andre daler opp fra samme ende av Svartediket:
Våkendalen hvor Tarlebøveien følger denne opp mot «baksiden» av Rundemanen og Blåmanen
Hardbakkadalen (Postvesen fra 1600–1780) og videre Borgaskaret som krysser Vidden og ned igjen mot Haukeland i Arna.
Dette er mye brukte turområder. Gårdsdriften inne i disse dalene ble avsluttet etter som Svartediket ble tatt i bruk til drikkevann.
Saken og mysteriet rundt Isdalskvinnen stammer herfra.

Eksterne lenker


http://www.ba.no/nyheter/krim/drap/article1511762.ece Isdalskvinnen i Bergensavisen
http://www.isdalskvinnen.no/index.php?id=5&expanded=1,10 Isdalskvinnen.no
Kategori:Bergens geografi
Kategori:Daler i Hordaland

Manitou

:''For progressiv metal-bandet, se: Manitou (band)''
Manitou (algonkinsk: ''Gitche Manitou'', «Store Ånd») er algonquinindianernes navn på den høyeste guden; skaperen av alt, livgiveren.
Innholdet i fortellingene om skaperguden har likhetstrekk og variasjoner i de ulike indianerstammenes utforming av indiansk mytologi, og skaperguden har mange ulike navn. Navnet Manitou er altså fra algonkinindianerne i de nordøstlige områdene rundt De store sjøer.

Se også


Jorddykkeren
Kategori:Indiansk mytologi
ar:طاقة روحية
bar:Manitu
ca:Manitú
cs:Manitou
de:Manitu
en:Manitou
es:Manitu
hu:Manitu
nl:Manitou (mythisch wezen)
pl:Manitu
pt:Manitu
ru:Маниту
fi:Manitou (henkiolento)
tr:Manitu

Fjodor Tjuttsjev

Fil:Tiutchev.jpg
Fjodor Ivanovitsj Tjuttsjev (Фёдор Иванович Тютчев; født , død i Tsarskoje Selo) var en fremstående Russland dikter og diplomat.
Tjuttsjev bodde i München og Torino; kjente Heinrich Heine og Friedrich von Schelling. Han deltok ikke i det litteratur liv og kalte seg heller ikke for forfatter, men likevel finnes det bortimot fire hundre dikt igjen etter ham, og de blir sitert veldig ofte i Russland.
De første diktene er skrevet i det 18. århundres poetiske tradisjon. I 1830-årene er det romantikken tradisjoner, særlig den tyske, som påvirket hans diktning. Det er filosofsk (meditativ) lyrikk med følgende sentrale emner: tanker om universet, menneskets skjebne og naturen.
I 1840-årene skriver han noen politikk artikler om forholdet mellom Russland og den Oksidenten. I 1850-årene skriver han en rekke inntense kjærlighetsviser der kjærligheten blir fortolket som en tragedie. Senere ble disse diktene samlet i den såkalte ''denis’jevsyklus'' – en diktsyklus tilegnet dikterens kjæreste E. A. Denis’jeva.
I 1860-årene og 1870-årene skriver Tjuttsjev for det meste politiske dikt. Det mest berømte av Tjuttsjevs dikt er ''Silentium!'', en trist oppfordring til taushet: man kan aldri forstå et annet menneske. Verselinjen ''Uttrykt tale er løgn'' er en av de mest siterte av Tjuttsjevs aforismer, sammen med ''Med visdom fattes Russland ei'' og ''Man kan aldri forutsi ordets virkning''.

Dikt


http://ruthenia.ru/tiutcheviana/publications/trans/umomrossiju.html#2 Med visdom fattes Russland ei...

Eksterne lenker


http://ruthenia.ru/tiutcheviana/index.html Tjuttsjeviana (Russisk)
Kategori:Russiske forfattere
Kategori:Russiske diplomater
Kategori:Fødsler i 1803
Kategori:Dødsfall i 1873
ar:فيودور إيفانوفيتش تيوتشيف
ba:Тютчев, Фёдор Иван улы
be:Фёдар Іванавіч Цютчаў
be-x-old:Фёдар Цютчаў
bg:Фьодор Тютчев
ca:Fiódor Tiúttxev
cv:Тютчев Фёдор Иванович
cs:Fjodor Ivanovič Tutčev
cy:Fyodor Tyutchev
da:Fjodor Tjuttjev
de:Fjodor Iwanowitsch Tjuttschew
et:Fjodor Tjuttšev
el:Φιοντόρ Τιούτσεφ
en:Fyodor Tyutchev
es:Fiódor Tiútchev
eo:Fjodor Tjutĉev
fa:فیودور تیوتچف
fr:Fiodor Tiouttchev
fy:Fjodor Tjoettsjev
ko:표도르 튜체프
hy:Ֆյոդոր Տյուտչև
hr:Fjodor Tjutčev
is:Fjodor Tuttsjev
it:Fëdor Ivanovič Tjutčev
he:פיודור טיוטצ'ב
ka:თედორე ტიუტჩევი
kk:Тютчев Федор Иванович
la:Theodorus Tjutčev
lt:Fiodoras Tiutčevas
hu:Fjodor Ivanovics Tyutcsev
mk:Фјодор Тјутчев
mn:Феодор Тютчев
nl:Fjodor Tjoettsjev
ja:フョードル・チュッチェフ
mhr:Тютчев, Фёдор Иванович
pl:Fiodor Tiutczew
pt:Fiódor Tiútchev
ro:Fiodor Tiutcev
ru:Тютчев, Фёдор Иванович
simple:Fyodor Tyutchev
sk:Fiodor Ivanovič Ťutčev
sr:Фјодор Тјутчев
sh:Fjodor Tjutčev
fi:Fjodor Tjuttšev
sv:Fjodor Tiuttjev
tt:Fódor Tútçev
tr:Fyodor Tyutçev
uk:Тютчев Федір Іванович
vi:Fyodor Ivanovich Tyutchev
yi:פיאדאר טיוטשעוו
zh:費奧多爾·秋切夫

Wikipedia:Løpende kontroll/Filtrerte endringer


<h2>:en:User:Lupin/Anti-vandal tool</h2>
:''Denne siden er foreløpig under utvikling.''
Wikipedia:Løpende kontroll av redigeringer kan foretas med :en:User:Lupin/Anti-vandal tool som er lagd av :en:user:Lupin. Dette verktøyet bruker en liste av Wikipedia:badwords som har regler for hva som oppfattes som obscöniteter. Ikke alle ord på denne lista vil være pålitelige, derfor vil det bli en del sporadiske treff på andre ord.
Hvis Javascript er påslått og du har tilstrekkelige rettigheter så vil du om litt se resultater fra dette verktøyet nedenfor linjen.
----

Wikipedia:Løpende kontroll/Uregistrerte brukere


<h2>:en:User:Lupin/Anti-vandal tool</h2>
Wikipedia:Løpende kontroll av redigeringer kan foretas med :en:User:Lupin/Anti-vandal tool som er lagd av :en:user:Lupin. Dette verktøyet rapporterer nye endringer som blir foretatt av uregistrerte brukere etter hvert som de blir observert.
Hvis Javascript er påslått og du har tilstrekkelige rettigheter så vil du om litt se resultater fra dette verktøyet nedenfor linjen.
----

Wikipedia:Løpende kontroll/Overvåkede endringer


<h2>:en:User:Lupin/Anti-vandal tool</h2>
Wikipedia:Løpende kontroll av redigeringer kan foretas med :en:User:Lupin/Anti-vandal tool som er lagd av :en:user:Lupin. Dette verktøyet rapporterer alle nye endringer som treffer i din liste over overvåkede sider.
Hvis Javascript er påslått og du har tilstrekkelige rettigheter så vil du om litt se resultater fra dette verktøyet nedenfor linjen.
----

Wikipedia:Løpende kontroll/Alle brukere


<h2>:en:User:Lupin/Anti-vandal tool</h2>
Wikipedia:Løpende kontroll av redigeringer kan foretas med :en:User:Lupin/Anti-vandal tool som er lagd av :en:user:Lupin. Dette verktøyet rapporterer alle nye endringer som blir foretatt av brukere etter hvert som de blir observert.
Hvis Javascript er påslått og du har tilstrekkelige rettigheter så vil du om litt se resultater fra dette verktøyet nedenfor linjen.
----

IATA flyplasskode

#redirect IATA-flyplasskode

Ørland Kommune

#redirect ørland

Kurdistans Arbeiderparti

Fil:Abdullah Öcalan.pngKurdistans ArbeiderpartiPartîya Karkeren Kurdîstan (PKK) er en militær organisasjon blant kurdere i Tyrkia. Den ble opprettet i 27. november 1978. Lederen for organisasjonen var/er Abdullah Öcalan som i dag sitter fengslet på øya Imrali utenfor Istanbul. PKK har først og fremst operert i Tyrkia, men hadde lenge baser i Libanon og Syria. PKK har også operert i utlandet. Organisasjonen har i dag en stor base i Qandilfjellene i Kurdistan (Irak). PKK har fungert med ulike navn, deriblant ''Kadek'' og ''Kongra-Gel''.
PKKs ideologi bygger på revolusjonær sosialisme og kurdisk nasjonalisme. PKKs endelige mål har helt siden starten vært å skape en uavhengig, sosialistisk kurdisk stat som skal hete Kurdistan. Dette landet skal være en geografisk region som omfatter deler av det sørøstlige Tyrkia, nordøstlige Irak, nordøstlige Syria og det nordvestlige Iran. Dette er steder der den kurdiske befolkningen er i flertall eller utgjør en betydelig minoritet. Dette målet er nå moderert til et krav om kulturelle og politiske rettigheter for den kurdiske befolkningen i Tyrkia. Siden 1978 har PKK vært engasjert i væpnede konflikter med den tyrkiske staten for å nå sine mål og angrepet sivile i og utenfor Tyrkia, også i Skandinavia, for å oppnå sine mål.
PKK blir ansett som en terrororganisasjon av en rekke stater og organisasjoner blant annet USA, NATO og EU, men en EU-domstol slo i 2008 fast at PKK ikke kunne stå i denne lista, men pr i dag er PKK, Kongra-GEL og KADEK fortsatt regnet som terrorister av EU. . Australia, Canada, Irak og Iran er blant flere land som offisielt har erklært PKK for en terrororganisasjon. Tyrkia, som nektet å anerkjenne eksistensen av en kurdisk minoritet etter statskuppet i 1980 og frem til Turgut Özal (som også er av kurdisk opprinnelse) kom til makta i begynnelsen av 90-tallet , anser PKK som en etnisk separatistorganisasjon som bruker terrorisme og trussel om vold mot både sivile og militære mål for å nå sine politiske mål.

Oppstart


I 1970-årene ble organisasjonens kjernegruppe grunnlagt. De besto hovedsakelig av studenter som var ledet av Abdullah Öcalan (kalt Apo) i Ankara. Gruppen satte fokuset sitt på den store kurdiske befolkningen i Sørøst-Tyrkia. 27. november 1978 forandret gruppen navnet sitt til Kurdistans Arbeiderparti.
Den aller første treningsleiren til PKK ble etablert i 1982 i Syria. Denne hovedleiren ble flyttet til Nord-Irak i 1998.
I 1984 ble organisasjonen omgruppert til en mer paramilitær organisasjon som hadde flere treningsleire rundt omkring i Syria. De lanserte flere paramilitære angrep samtidig som de fortsatte med bombeaksjoner mot statlige installasjoner. De hadde både militære og sivile mål.

Mål


PKKs politikk og ambisjoner gikk opprinnelig ut på å løsrive de rundt 15 millioner kurderne fra Tyrkia samt danne en egen uavhengig stat. Partiet har også hatt ambisjoner om å bli det ledende partiet i alle områder med kurdisk befolkning, og har til tider ligget i krig med andre kurdiske partier, som KDP og PUK i Nord-Irak. De senere årene har de moderert kravene til kun å gjelde regionalt selvstyre og anerkjennelse av kurdernes nasjonale rettigheter, men ideen om et selvstendig Kurdistan har neppe forsvunnet.
I Tyrkia ble kurderne lenge nektet kulturelle og politiske rettigheter, herunder retten til å bruke sitt eget språk i offentlige sammenhenger. Det var forbud å snakke kurdisk og å bruke ordet kurder etter statkuppet i 1980, ledet av Kenan Evren, og frem til 1991. Kenan Evren, senere dømt av tyrkiske domstoler bl.a. pga statskuppet, har i et intervju karakterisert forbudet som en stor feil . Under press fra blant annet EU, har denne politikken blitt mildnet fra 90-tallet og spesielt etter at AKP kom til makten. Forbudet mot kurdiske språk ble opphørt i 1991 under Turgut Özal, og kassetter og CD-er med kurdisk musikk og lokale aviser på kurdisk har lenge vært tillatt. Det er også startet radiosendinger på kurdisk. Den statseide TV-kanalen TRT har opprettet en kanal, TRT-6, som sender på kurdisk 24 timer i døgnet . Større seertall har antakelig de mange kurdiskspråklige TV-kanalene som er tilgjengelig via satellitt. Kanalen ROJ TV, som er nært knyttet til PKK har sin redaksjon i Europa, og er stadig blitt forsøkt stanset av Tyrkiske myndigheter. Roj TV ble dømt av også det danske rettsvesenet i 2012 pga terrorvirksomhet og bankkontoen har blitt fryst.
Det foregår ingen undervisning på kurdisk i grunnskolen. Forøvrig er det tillatt å gi undervisning i kurdisk privat, og det statlige Universitetet i Mardin tilbyr master i kurdisk mens det statlige Universitetet i Batman har opprettet en egen kurdisk avdeling . Kurdiske navn er tillatt så lenge de skrives med bokstaver som finnes i det tyrkisk-latinske alfabaetet, noe som ikke strider mot menneskerettighetene i følge Den europeiske menneskerettsdomstolen .

Aktivitet i utlandet


PKK driver militær og politisk virksomhet i flere land der kurderne er en betydelig minoritet, det vil si først og fremst øst i Tyrkia der 20-30% av befolkningen har kurdisk bakgrunn. I Irak har PKK ca. og kvinner under våpen under en uoffisiell avtale med myndighetene, som bl. a. innebærer at PKK ikke skal blande seg i den politiske situasjonen i det kurdiske selvstyreområdet. Partiet PJAK/PEJAK som kjemper for kurdiske rettigheter i Iran, blir ansett som en avdeling av PKK og har sin militære hovedkommando i PKKs baseområde i Nord-Irak.
PKK har gjennomført en lang rekke væpnede aksjoner mot tyrkiske sivile, militære styrker og politi, hovedsakelig i østlige deler av Tyrkia,men også i de store byene i vest. PKK har også brukt makt mot rivaliserende grupper og mot medlemmer som vil melde seg ut. PKK har aktivitet i mange land, også i Norge. PKK har flere ganger truet turistene med at de også ville bli angrepet dersom de kom til Tyrkia og har også tidligere bortført europeiske turister . Europeiske turister har også blitt drept av PKKs aksjoner i tyrkia og andre land , verst i 2006 hvor 10 engelske turister ble drept
PKK arbeider i Europa gjennom en rekke kulturelle organisasjoner. Organisasjonen forsøker å kontrollere tyrkiske kurdere, og innkreve penger hos dem. Organisasjonens virksomhet finansieres i stor grad av disse mer eller mindre frivillige bidragene fra kurdere i Europa, spesielt i Sverige og Tyskland. PKK driver også pengeinnsamling i Norge.
PKK driver også med smugling av narkotiske stoffer og finansieres også i veldig stor grad av disse.

Aksjoner i Skandinavia


PKK har lenge vært aktiv i Skandinavia. Spesielt på 1980-tallet var organisasjonen koblet til flere drap i Sverige på tidligere PKK-medlemmer og andre kurdere. Dette gjelder bl.a. drapene på Enver Ata og Cetin Güngör i Sverige og Mustafa Tangüner i Danmark <ref></ref>
PKK var også blant flere mistenkte angående mordet på den svenske statsministeren Olof Palme i 1986, som var statsminister i Sverige fra 1969-1972 og 1982-1986. Han hadde noen år tidligere erklært PKK som en terroristorganisasjon og erklært kommunearrest for PKK-medlemmer pga flere PKK-koblede drap i bl.a. Stockholm og Uppsala. <ref></ref>
I Norge vakte det stor oppsikt i 2004 da norske medier kunne meddele at i følge Etterretningsseksjonen i Oslo Politidistrikt var det flere kurdiske kebab-sjappaer i Norge som støttet PKK og andre terrororganisasjoner finansielt med penger fra den kriminelle virksomheten i Norge. Politiet oppga at de knyttet 25 navngitte personer til 6 ulike nettverk som støttet terrorisme, hvor flere av dem var tidligere dømt for narkotikaforbrytelser.
Foruten disse er det flere kurdiske TV-kanaler i Skandinavia med sympati for PKK. En av dem, ROJ TV, ble dømt i Danmark pga terrorvirksomhet. Retten mente at kanalen var finansiert og kontrollert av terrororganisasjonen PKK og dømte de til å betale en bot 5,2 millioner danske kroner . Etter det har Eutelsat og Intelsat avbrutt samarbeidet med ROJ TV og kanalen kan nå følges kun via Internett. Det Danske Bank har dessuten fryset kontoen deres .
Omtrent samtidig med dette har PKK-vennlige Sterk TV begynt på sine sendinger i Norge.

Aksjonen mot Öcalan


PKK-organisasjonen fikk et alvorlig tilbakeslag da lederen Abdullah Öcalan ble kidnappet og bortført fra den greske ambassaden i Kenya. Aksjonen ble utført av tyrkiske agenter med støtte fra CIA og Mossad. PKK-lederen hadde tidligere blitt arrestert i Roma, men myndighetene i Italia nektet å utlevere ham til Tyrkia, som først måtte garantere at Öcalan ikke skulle bli henrettet. Öcalan sitter i dag fengslet på øya Imrali utenfor Istanbul.
Abdullah Öcalan blir fortsatt regnet som organisasjonens overhode, men har uttalt seg skeptisk til partiets nåværende ledelse.

PKKS krig mot Tyrkia


PKK har siden 1984 drevet væpnet kamp mot den tyrkiske staten. Organisasjonen har hatt baser i Syria og Libanon, i seinere år også i Nord-Irak.
I 2007 ble det antatt at organisasjonen hadde flere leire som er strukket ut gjennom fjellene på grensen mellom Tyrkia og Irak. I 1999 begynte organisasjonen å bruke improviserte sprenglegemer i stedet for å gå til direkte konfrontasjon. De områdene som gruppen opererer i er for det meste fjellrike og landlige områder eller tette urbane områder. Fjellterrenget er en fordel for PKKs geriljahær. De kan skjule seg i et stort nettverk av huler som gjør flyangrep lite effektive.

Tyrkias krig mot PKK


Fil:leyla_zana.jpgDen tyrkiske staten har slått hardt ned på alle uttrykk for PKK-støtte. Demonstrasjoner og ytringer for separasjon eller støtte til PKK kan medføre fengsling, og Tyrkia har spesielt på 1980- og 1990-årene blit sterkt kritisert pga forekomst av tortur av fanger. Fortsatt rapporteres det om tortur av PKK-aktivister.
Partier som uttrykker støtte for PKK blir raskt forbudt. Parlamentarikere har ved flere anledninger blitt fengslet. Mest kjent er Leyla Zana som i 1994 ble dømt til 15 års fengsel for å ha talt på kurdisk i det tyrkiske parlamentet. PKK-vennlige grupperinger er i dag organisert under det politiske partiet BDP, og er representert på den tyrkiske nasjonalforsamlingen. BDP har til sammen 29 representanter av totalt 549 mulige i nasjonalsamlingen , og stemmeandelen til PKK-vennlige partier har de siste 20-årene ligget jevn mellom 3-6 % på landsbasis http://www.scribd.com/doc/101774729/The-Kurdistan-Workers-Party-PKK-and-Popular-Support-Counterterrorism-Towards-an-Insurgency-Nature. Flere kurdere er forøvrig representert på nasjonalsamlingen gjennom regjeringspartiet AKP og i de andre opposisjonspartiene.
Konflikten mellom PKK og Tyrkia har siden 1984 kostet rundt liv, de fleste kurdere. På 1980-tallet og 1990-tallet var Tyrkia blant de landene som fikk mest kritikk av EU og Amnesty International for måten de behandlet politiske fanger. Tortur er fortsatt utbredt.
Fra 1992 til 2000 ble om lag kurdiske landsbyer brent ned og/eller bombet etter den brente jords taktikk, og tre millioner kurdere ble som følge av dette fordrevet til byene i det kurdiske området, til storbyer lenger vest i Tyrkia eller til Europa.
Stadig flere land har stemplet PKK som terrororganisasjon, og i løpet av 2009-2010 ble det gjennomført flere politiaksjoner mot PKK-medlemmer i europeiske land, deriblant Belgia, Frankrike og Tyskland.
Også den kurdiske presidenten for de kurdiske myndighetene i Nord-Irak, Massoud Barzani har sagt til PKK at de må legge ned våpnene og at han ikke vil tillate PKK å ha baser i Nord-Irak , selv om det er mye spekulasjoner om Barzani og myndighetene i land som Israel, Russland og Tyrkias allierte, USA, støtter PKK i det skjulte.

Litteratur


<cite id=refBloodandRelief> </cite>
<cite id=refFRAKKPTILPKK> </cite>
<cite id=refInternationalterrorismandpoliticalviolence> </cite>

Referanser

Eksterne lenker


http://www.nationalsecurity.gov.au/agd/www/nationalsecurity.nsf/AllDocs/28B052FC3CCE4009CA2570DF000FB458?OpenDocument Kurdistan Workers Party
http://www.kurdistan.no Kurdistan.no, Rådet for Kurdernes Rettigheter
Kategori:Kurdistan
Kategori:Kommunistiske partier
ar:حزب العمال الكردستاني
az:PKK
bn:পার্তিয়া কারকেরেন কুর্দিস্তান
bg:Кюрдска работническа партия
ca:Partit dels Treballadors del Kurdistan
cs:Strana kurdských pracujících
da:Kurdistans Arbejderparti
de:Arbeiterpartei Kurdistans
et:Kurdistani Töölispartei
en:Kurdistan Workers' Party
es:Partido de los Trabajadores de Kurdistán
eo:Kurdistana Laborista Partio
eu:Kurdistango Langileen Alderdia
fa:حزب کارگران کردستان
fr:Parti des travailleurs du Kurdistan
gl:Partido dos Traballadores do Curdistán
ko:쿠르디스탄 노동자당
hy:Քրդական բանվորական կուսակցություն
hr:Kurdistanska radnička stranka
id:Partai Pekerja Kurdistan
it:Partito dei Lavoratori del Kurdistan
he:מפלגת הפועלים של כורדיסטן
ku:Partiya Karkerên Kurdistanê
lv:Kurdistānas Strādnieku partija
lt:Kurdistano darbininkų partija
arz:حزب العمال الكوردستانى
mzn:کوردستون کارگرون حزب
nl:Koerdische Arbeiderspartij
ja:クルディスタン労働者党
pl:Partia Pracujących Kurdystanu
pt:Partido dos Trabalhadores do Curdistão
ksh:Arbeedrpartei va Kurdistan
ro:Partidul Muncitorilor din Kurdistan
ru:Рабочая партия Курдистана
sq:Partia e Punëtorëve të Kurdistanit
sk:Strana kurdských pracujúcich
ckb:پارتی کرێکارانی کوردستان
fi:Kurdistanin työväenpuolue
sv:Kurdistans arbetarparti
ta:குர்துமக்கள் தொழிலாளர் கட்சி
th:พรรคแรงงานเคอร์ดิสถาน
tr:PKK
uk:Робітнича партія Курдистану
diq:Partiya Karkeranê Kurdıstani
zh:库尔德工人党

Kvinne


Fil:Woman Montage (1).jpg Venus (gudinne) Jeanne d’Arc Eva Perón<br />2. rad: Marie Curie Indira Gandhi Venus fra Willendorf Wangari Maathai<br />3. rad: Mor Teresa Grace Hopper geishaen Mamechiho Tibet gårdbruker<br />4. rad: Marilyn Monroe Oprah Winfrey Aung San Suu Kyi Mata Hari<br />5. rad (nederst): Isis Dronningen av Saba Elizabeth I Florence Owens Thompson]]
Fil:Pioneer10-plaque.jpg ble denne plaketten sendt ut i verdensrommet sammen med den amerikanske ubemannede romsonden Pioneer 10. De sparsomme tegningene og symbolene på Pinoeerplaten, som skal formidle noen av de viktigste opplysningene om jorda, viser blant annet en strektegning av en naken kvinnekropp. Selv en tilsynelatende nøytral skisse som dette framstiller mannen som den handlende og kvinnen som den passive, slik kvinnesynet fortsatt i mange samfunn er.]]
Fil:11-stages-womanhood-1840s.jpg viser tydelig samfunnets forventninger og krav til kvinnerollen den gangen.]]
En kvinne er et pubertet eller voksent menneske av kjønn. Betegnelsen kan også brukes om alle personer av hunnkjønn for å skille dem fra personer av kjønn.

Etymologi

Kvinneroller


<gallery>
Fil:The two paths (f).png|Plansje over den unge kvinnens «to veier» fra tidlig på 1900-tallet: Kvinnen som flørter og lever utsvevende, blir utstøtt som 40-åring, mens den pliktoppfyllende og omsorgsfulle blir en ære bestemor når hun fyller 60.
Fil:Evstafiev-chechnya-women-pray.jpg|Gamle kvinner har i mange samfunn hatt lav status, men likevel en viss påvirkningsmakt, særlig i private og familiære forhold. Her en gruppe tsjetsjenske kvinner som ber Russland tropper om ikke å innvadre hovedstaden Groznyj i 1994.
Fil:Dahomey-amazoner.jpg|Kvinnelige krigere fra Dahomey i Afrika fra før 1900.
</gallery>

Se også


Kjønn – jente – jomfru – frøken – frue – hustru – dame – madam – enke (person)
Kjønnsorganer -menstruasjon – graviditet – fødsel – mor – menopause – kvinnesykdommer – gynekologi –
Kjønnsrolle – Kjønnsdiskriminering – kvinne- og kjønnsforskning – kvinnearbeid
Feminisme – kvinnesak – kvinnebevegelsen – kvinnedagen
Kvinnekultur – kvinnemote – kvinnelitteratur – kvinneidrett – gudinner – matriarkat
:Kategori:Kvinnenavn

Eksterne lenker


Søk på «kvinne» i norske ordbøker:
http://ordnet.dk/ods/opslag?opslag=kvinde&submit=S%F8g «Kvinde» i ''Ordbog over det danske sprog''
http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/134/34185.html «Kvinna“ i ''Svenska Akademins ordbok''
http://www.norgeslexi.com/paxlex/alfabetet/reg_k.html Kvinnerelaterte artikler i ''Pax leksikon'' fra 1976-82
http://www.leksikon.org/search2.php?val=kvinde Kvinnerelaterte artikler i det danske ''Leksikon for det 21. århundre''
http://runeberg.org/nfbo/0221.html Oppslagsordet «Kvinna» i ''Nordisk familjebok'' fra ca. 1911 (på svensk)
http://www.fembio.org/default.shtml Verdensberømte kvinner (på engelsk)
http://newsonwomen.typepad.com/ Nyheter om kvinner (på engelsk)
http://www.kvinnelegen.no/wip4/kvinnelegen.epl Kvinnelegen.no
http://www.kvinneguiden.no/ Kvinneguiden.no
http://www.helsebiblioteket.no/Psykisk+helse/Kj%C3%B8nn+og+seksualitet Helsebibliotekets sider om kjønn og seksualitet
Kategori:Kjønn
Kategori:Feminisme
Kategori:1000 artikler enhver Wikipedia bør ha
af:Vrou
als:Frau
ang:Ƿīf
ar:امرأة
an:Muller
arc:ܐܢܬܬܐ
frp:Fèna
ast:Muyer
gn:Kuña
ay:Warmi
az:Qadın
bn:নারী
bjn:Bibinian
zh-min-nan:Cha-bó͘
be:Жанчына
be-x-old:Жанчына
bg:Жена
bar:Wei
bo:བུད་མེད།
bs:Žena
br:Maouez
ca:Dona
cv:Хĕрарăм
ceb:Babaye
cs:Žena
sn:Mukadzi
cy:Dynes
da:Kvinde
pdc:Fraa
de:Frau
et:Naine
el:Γυναίκα
en:Woman
myv:Ава
es:Mujer
eo:Virino
eu:Emakume
ext:Mujel
fa:زن
hif:Aurat
fr:Femme
ga:Bean
gd:Bean
gl:Muller
gan:女人
hak:Ńg-ngìn
ko:여성
hi:नारी
hr:Žena
io:Muliero
id:Wanita
ia:Femina
ie:Fémina
is:Kona
it:Donna
he:אישה
jv:Wadon
krc:Тиширыу
ka:ქალი
sw:Mwanamke
kv:Нывбаба
ht:Fanm
ku:Jin
la:Mulier
lv:Sieviete
lt:Moteris
lij:Donna
ln:Mwǎsí
jbo:ninmu
lmo:Dona
hu:Nő
ml:സ്ത്രീ
mt:Mara
mr:स्त्री
ms:Perempuan
mn:Эмэгтэй хүн
nah:Cihuātl
nl:Vrouw
nds-nl:Vraauw
ne:स्त्री
new:मिसा
ja:女性
nn:Kvinne
nrm:Fenme
oc:Femna
mhr:Ӱдырамаш
or:ନାରୀ
pnb:عورت
nds:Fru
pl:Kobieta
pt:Mulher
ksh:Frömmich
ro:Femeie
qu:Warmi
rue:Жена
ru:Женщина
sah:Дьахтар
sc:Fèmina
sco:Wumman
tn:Mosadi
sq:Gruaja
scn:Fìmmina
simple:Woman
sk:Žena
sl:Ženska
so:Naag
sr:Жена
sh:Žena
fi:Nainen
sv:Kvinna
tl:Babae (kasarian)
ta:பெண்
tt:Хатын-кыз
te:స్త్రీ
th:ผู้หญิง
tg:Зан
tr:Kadın
uk:Жінка
ur:عورت
vep:Naine
vi:Phụ nữ
fiu-vro:Naanõ
vls:Vrouwe
war:Babaye
wo:Jigéen
wuu:女性
yi:פרוי
yo:Obìnrin
zh-yue:女人
bat-smg:Muotrėška
zh:女性

Mann


Fil:Men montage.jpg David (Michelangelo) Ban Ki-moon Chinua Achebe<br />2. rad: Aryabhata George Frideric Handel Confucius Kofi Annan<br />3. rad: Chief Joseph Platon Ronaldo Albert Einstein<br />4. rad: Errol Flynn Mohandas Karamchand Gandhi Ole Henrik Magga USA bonde<br />5. rad (nederst): Adam Den vitruviske mann mann med barn Herakles med Telefos.]]
Fil:Marconi, Gaudenzio (1841-1885) - 1865 ca. -01.jpg av en mannlig modell rundt 1865.]]
Fil:Confirmationed1894page324Puk.jpg fra det danske vittighetsbladet ''Puk'' fra 1894
karikatur gamle dagers forestilling om at gutter ofte ble betraktet som voksne menn etter konfirmasjonen.]]
Fil:Male body hair.JPG
En mann er et kjønnsmodent menneske av hann. Mann kan på norsk, og mange andre språk, også brukes om personer og enkeltindivider generelt. Det kan for eksempel være i faste uttrykk, ofte gamle, som ''alle mann på dekk!'', ''gå mann av huse'' og ''førstemann'', og ikke minst i pronomenet ''man'', det vil si folk flest, ofte brukt synonymt med ''en'' eller ''du''. Ordet mann betegner dessuten gjerne et menneske, helst av hankjønn, som har spesielle positive egenskaper. Det kan uttrykkes gjennom snakkemåter som ''å være mann for noe'' eller ''ta noe som en mann''. Mann kan i tillegg bety ''mannlig ektefelle'' eller ''ektemann'', det vil si en mannsperson som er ekteskap med en kvinne eller en annen mann.

Etymologi


''Mann'' er den norrønt språk akkusativformen av ''maðr'', som betød «mann» eller «menneske». Ordet herre stammer fra et gammelsaksisk ord som betyr «fornem».

Fra gutt til mann

Se også


Menneske – barn – ungdom – gutt – dreng – svenn
Kjønnsorganer – kjønn -pubertet – mannssykdommer
Maskulinitet – kjønnsrolle – kjønnsdiskriminering – mannssjåvinist
Manndomsprøve
Ekteskap – brudgom
Patriarkat – konge – keiser – fyrste
Homoseksualitet
Evnukk- kastratsanger – androgyn – satyroman – macho
Adam og Eva
Mannsklær – mannsdrakt – herremote – dress
:Kategori:Mannsnavn
Årets person (Time)
Mann (militær grad)
Kvinne – jente
Manneblad
Sprellemann
Robert Bly

Eksterne lenker


Søk på «mann» i norske ordbøker:
http://ordnet.dk/ods/opslag?opslag=mand&submit=S%F8g «Mand» i ''Ordbog over det danske sprog'' (på dansk)
http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/148/37744.html «Man“ i ''Svenska Akademins ordbok'' (på svensk)
http://www.norgeslexi.com/paxlex/alfabetet/m/m03.html#mann «Mann» i ''Pax leksikon'' fra 1976-82
http://www.nikk.uio.no/mannsforskning/prosjekter/ Mannsforskning i Norden
http://www.likestilling.no/undertema.html?id=63 Likestillingssenteret om menns helse
http://www.onlinemagasinet.no/kategori.php?KatID=9 Onlinemagasinets korte artikler om menn og helse
http://www.leksikon.org/art.php?n=1366 ''Leksikon for det 21. århundre'' om kjønnsforskjeller (på dansk)
http://www.norgeslexi.com/paxlex/alfabetet/m/m03.html#mannssjavinist «Mannsjåvinist» i ''Pax leksikon'' fra 1976-82
http://www.aftenposten.no/meninger/article1493637.ece Maleren Vebjørn Sand om mannsrollen
http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article1495050.ece Runar Døving om undertrykte menn
Kategori:Kjønn
Kategori:1000 artikler enhver Wikipedia bør ha
af:Man
ar:رجل
an:Hombre
arc:ܓܒܪܐ
frp:Homo
ast:Varón
gn:Kuimba'e
ay:Chacha
az:Kişi
bjn:Lalakian
zh-min-nan:Cha-po͘
be:Мужчына
be-x-old:Мужчына
bg:Мъж
bar:Mo
bo:ཕོ་གཞོན།
bs:Muškarac
br:Gwaz
ca:Home
cs:Muž
sn:Murume
cy:Dyn
da:Mand
de:Mann
et:Mees
el:Άνδρας
en:Man
es:Varón
eo:Viro
eu:Gizon
ext:Varón
fa:مرد
hif:Admii
fr:Homme
ga:Fear
gl:Home
gan:男人
hak:Nàm-ngìn
ko:남성
hr:Muškarac
id:Laki-laki
ia:Homine
iu:ᐊᖑᑎ
is:Karl
it:Uomo (genere)
he:גבר
krc:Эркиши
ka:მამაკაცი
sw:Mwanaume
kv:Айморт
ht:Moun
ku:Mêr
ltg:Veirīts
la:Vir
lv:Vīrietis
lt:Vyras
ln:Mobáli
jbo:nanmu
hu:Férfi
ml:പുരുഷൻ
mr:पुरुष
arz:راجل
ms:Lelaki
mn:Эрэгтэй хүн
nl:Man (geslacht)
nds-nl:Man (geslacht)
ja:男性
nap:Ommo
nn:Mann
oc:Òme
mhr:Пӧръеҥ
uz:Erkak
pnb:جنا
km:មនុស្សប្រុស
pl:Mężczyzna
pt:Homem
ksh:Mann
ro:Bărbat
qu:Qhari
rue:Хлоп
ru:Мужчина
sah:Эр киhи
sc:Òmine
scn:Omu
simple:Man
sl:Moški
so:Nin
sr:Мушкарац
sh:Muškarac
fi:Mies
sv:Man
tl:Lalaki
ta:ஆண் (மனிதர்)
tt:Ир-ат
te:పురుషుడు
th:ผู้ชาย
tr:Erkek
uk:Чоловік
ur:مرد
vep:Mez'
vi:Nam giới
fiu-vro:Miis
vls:Vint
war:Lalaki
wo:Gόor
wuu:男性
yi:מאנצביל
yo:Ọkùnrin
zh-yue:男人
bat-smg:Vīrs
zh:男性

Kategori:Norske sosiologer

Kategori:Sosiologer
Kategori:Nordmenn etter beskjeftigelse
cs:Kategorie:Norští sociologové
en:Category:Norwegian sociologists
es:Categoría:Sociólogos de Noruega
eo:Kategorio:Norvegaj sociologoj
fr:Catégorie:Sociologue norvégien
it:Categoria:Sociologi norvegesi
ja:Category:ノルウェーの社会学者
nn:Kategori:Norske sosiologar
pl:Kategoria:Norwescy socjolodzy
ro:Categorie:Sociologi norvegieni
sl:Kategorija:Norveški sociologi
fi:Luokka:Norjalaiset sosiologit
sv:Kategori:Norska sociologer

Kategori:Milano


Kategori:Byer i Lombardia
Kategori:Provinsen Milano
ar:تصنيف:ميلانو
an:Categoría:Milán
az:Kateqoriya:Milan
be:Катэгорыя:Горад Мілан
be-x-old:Катэгорыя:Мілян
bg:Категория:Милано
br:Rummad:Milano
ca:Categoria:Milà
cs:Kategorie:Milán
cy:Categori:Milan
da:Kategori:Milano
de:Kategorie:Mailand
et:Kategooria:Milano
el:Κατηγορία:Μιλάνο
en:Category:Milan
es:Categoría:Milán
eo:Kategorio:Milano
eu:Kategoria:Milan
fa:رده:میلان
fr:Catégorie:Milan
ko:분류:밀라노
hr:Kategorija:Milano
id:Kategori:Milan
it:Categoria:Milano
he:קטגוריה:מילאנו
jv:Kategori:Milan
pam:Category:Milan
ka:კატეგორია:მილანი
la:Categoria:Mediolanum
lt:Kategorija:Milanas
lmo:Categuria:Milan
hu:Kategória:Milánó
mk:Категорија:Милано
nl:Categorie:Milaan
ja:Category:ミラノ
nn:Kategori:Milano
oc:Categoria:Milan
pl:Kategoria:Mediolan
pt:Categoria:Milão
ro:Categorie:Milano
ru:Категория:Милан
sc:Categoria:Milano
simple:Category:Milan
sk:Kategória:Miláno
sl:Kategorija:Milano
sr:Категорија:Милано
fi:Luokka:Milano
sv:Kategori:Milano
th:หมวดหมู่:มิลาน
tr:Kategori:Milano
uk:Категорія:Мілан
vi:Thể loại:Milano
vls:Categorie:Milaan
war:Kaarangay:Milan
zh-yue:Category:米蘭
zh:Category:米蘭

Kategori:Danske oppfinnere


Kategori:Oppfinnere
Kategori:Dansker etter beskjeftigelse
af:Kategorie:Deense uitvinders
da:Kategori:Opfindere fra Danmark
en:Category:Danish inventors
es:Categoría:Inventores de Dinamarca
fr:Catégorie:Inventeur danois
nl:Categorie:Deens uitvinder
ja:Category:デンマークの発明家
nn:Kategori:Danske oppfinnarar
pt:Categoria:Inventores da Dinamarca
ru:Категория:Изобретатели Дании
sv:Kategori:Danska uppfinnare

Kategori:Danske lyrikere


Kategori:Danske forfattere
Kategori:Lyrikere
af:Kategorie:Deense digters
ar:تصنيف:شعراء دنماركيون
an:Categoría:Poetas de Dinamarca
be:Катэгорыя:Паэты Даніі
br:Rummad:Barzhed Danmark
cs:Kategorie:Dánští básníci
da:Kategori:Digtere fra Danmark
en:Category:Danish poets
es:Categoría:Poetas de Dinamarca
eo:Kategorio:Danaj poetoj
fa:رده:شاعران اهل دانمارک
fr:Catégorie:Poète danois
ko:분류:덴마크의 시인
id:Kategori:Penyair Denmark
is:Flokkur:Dönsk skáld
it:Categoria:Poeti danesi
he:קטגוריה:משוררים דנים
ka:კატეგორია:დანიელი პოეტები
lt:Kategorija:Danijos poetai
mk:Категорија:Дански поети
nl:Categorie:Deens dichter
ja:Category:デンマークの詩人
nn:Kategori:Danske diktarar
pl:Kategoria:Duńscy poeci
pt:Categoria:Poetas da Dinamarca
ro:Categorie:Poeți danezi
ru:Категория:Поэты Дании
sk:Kategória:Dánski básnici
sl:Kategorija:Danski pesniki
fi:Luokka:Tanskalaiset runoilijat
sv:Kategori:Danska poeter
uk:Категорія:Данські поети
vi:Thể loại:Nhà thơ Đan Mạch
zh-yue:Category:丹麥詩人
zh:Category:丹麦诗人

Kategori:Norske salmediktere

Kategori:Norske forfattere etter sjanger
Kategori:Salmediktere
en:Category:Norwegian hymnwriters
nn:Kategori:Norske salmediktarar
sv:Kategori:Norska psalmförfattare

Kategori:Danske barnebokforfattere

Kategori:Danske forfattere
Kategori:Barnebokforfattere
ar:تصنيف:كتاب أدب أطفال دنماركيون
cs:Kategorie:Dánští spisovatelé knížek pro děti
da:Kategori:Børnebogsforfattere fra Danmark
en:Category:Danish children's writers
fr:Catégorie:Auteur danois de littérature d'enfance et de jeunesse
nl:Categorie:Deens kinderboekenschrijver
ru:Категория:Детские писатели Дании
fi:Luokka:Tanskalaiset lasten- ja nuortenkirjailijat
sv:Kategori:Danska författare av barn- och ungdomslitteratur
tr:Kategori:Danimarkalı çocuk kitapları yazarları

Kategori:Danske filmer


Kategori:Dansk film
Kategori:Filmer etter nasjonalitet
af:Kategorie:Deense rolprente
bg:Категория:Датски филми
bs:Kategorija:Danski filmovi
ca:Categoria:Pel·lícules de Dinamarca
cs:Kategorie:Dánské filmy
da:Kategori:Film fra Danmark
de:Kategorie:Dänischer Film
el:Κατηγορία:Δανέζικες ταινίες
en:Category:Danish films
es:Categoría:Películas de Dinamarca
eo:Kategorio:Danaj filmoj
eu:Kategoria:Danimarkako filmak
fa:رده:فیلم‌های دانمارکی
fo:Bólkur:Danskir filmar
fr:Catégorie:Film danois
ko:분류:덴마크의 영화 작품
hy:Կատեգորիա:Դանիական ֆիլմեր
hr:Kategorija:Danski filmovi
is:Flokkur:Danskar kvikmyndir
it:Categoria:Film danesi
he:קטגוריה:סרטים דניים
ka:კატეგორია:დანიური ფილმები
lv:Kategorija:Dānijas filmas
lb:Kategorie:Dänesch Filmer
hu:Kategória:Dán filmek
nl:Categorie:Deense film
ja:Category:デンマークの映画作品
pl:Kategoria:Duńskie filmy
pt:Categoria:Filmes da Dinamarca
ro:Categorie:Filme daneze
ru:Категория:Фильмы Дании
fi:Luokka:Tanskalaiset elokuvat
sv:Kategori:Danska filmer
tr:Kategori:Danimarka filmleri
uk:Категорія:Фільми Данії
zh:Category:丹麦电影作品

Kategori:Tyske arkeologer


Kategori:Arkeologer
Kategori:Tyskere etter beskjeftigelse
ar:تصنيف:علماء آثار ألمان
bg:Категория:Германски археолози
ca:Categoria:Arqueòlegs alemanys
cs:Kategorie:Němečtí archeologové
da:Kategori:Arkæologer fra Tyskland
el:Κατηγορία:Γερμανοί αρχαιολόγοι
en:Category:German archaeologists
es:Categoría:Arqueólogos de Alemania
eo:Kategorio:Germanaj arkeologoj
eu:Kategoria:Alemaniako arkeologoak
fa:رده:باستان‌شناسان اهل آلمان
fr:Catégorie:Archéologue allemand
ko:분류:독일의 고고학자
is:Flokkur:Þýskir fornleifafræðingar
it:Categoria:Archeologi tedeschi
he:קטגוריה:ארכאולוגים גרמנים
ka:კატეგორია:გერმანელი არქეოლოგები
la:Categoria:Archaeologi Germaniae
lv:Kategorija:Vācu arheologi
lb:Kategorie:Däitsch Archeologen
lt:Kategorija:Vokietijos archeologai
hu:Kategória:Német régészek
nl:Categorie:Duits archeoloog
ja:Category:ドイツの考古学者
nn:Kategori:Tyske arkeologar
pl:Kategoria:Niemieccy archeolodzy
pt:Categoria:Arqueólogos da Alemanha
ro:Categorie:Arheologi germani
ru:Категория:Археологи Германии
sq:Kategoria:Arkeologë gjermanë
sk:Kategória:Nemeckí archeológovia
sl:Kategorija:Nemški arheologi
sr:Категорија:Немачки археолози
fi:Luokka:Saksalaiset arkeologit
sv:Kategori:Tyska arkeologer
tr:Kategori:Alman arkeologlar
uk:Категорія:Німецькі археологи
zh:Category:德國考古學家