Det leoninske dynasti

Det leoninske dynastiet besto av fem ulike keisere i Østromerriket.
Leo I den store (457–474)
Leo II (474)
Zenon (474–491)
Basiliskos (475–476)
Anastasios I (491–518)
Kategori:Antikken
Kategori:Fyrstehus
bg:Тракийска династия
ca:Dinastia Lleònida
de:Thrakische Dynastie
en:House of Leo
es:Dinastía de León
it:Casata di Leone
pl:Dynastia leońska
ru:Династия Львов
tr:Leo hanedanı

Therese Bertheau


Therese Bertheau (født 1861, død 1936) var en norsk fjellpionér. Hun var aktiv som fjellklatrer fra 1884 til 1910, og besteg over 30 fjelltopper, mange av dem som første kvinne. Bertheau ble etterhvert en meget habil klatrer, og hun deltok på ekspedisjoner med de beste norske og engelske klatrerne, som William Cecil Slingsby og Fredrik Arentz.

Oppvekst


Therese Bertheau var datter av trelasthandler Hermann Bertheau (1800–1864), født i Hamburg i Tyskland, og Borghild, eller Hilda, Bertheau (1820–1897) født Resch. Hun var Hermann Bertheaus andre ekteskap, inngått i 1856. Fra sitt første ekteskap hadde han fem døtre og én sønn, og i det andre fikk han tre døtre til. Den første, Borghild, døde bare to år gammel. Karen Elisabeth ble født i 1859, og yngstedatteren Therese ble født i Skjeberg i 1861.
Hun tok den såkalte "guvernanteeksamen" ved Nissens Pigeskole i 1879, og fikk jobb som språklærer ved samme skole med fagene engelsk og fransk. I en bok om skolen omtales hun som "en fremragende lærerinne, fryktet og elsket på samme tid". I 1875 bodde hun sammen med sin mor som losjerende hos Marcellus Adolph Nissen i Nordal Bruns gate. I 1900 bodde hun sammen med sin ett år eldre søster, Karen Elisabeth, i Hjelms gate i Kristiania.

Første kvinne i fjellet


Bertheau fikk sin første tur i Jotunheimen i 1884. Interessen for klatring ble vakt ved en tilfeldighet året etter, da hun kom til Eidsbugarden og ble invitert til å bli med en engelsk klatrer. Sammen med ham besteg hun Urdanostind, og gløden var tent. To dager senere var hun på Galdhøpiggen, og senere på Knutsholstinden. I 1893 skulle Store Skagastølstind bestiges, men på grunn av dårlig vær måtte hun gi opp. Men i 1894 lyktes det, og Therese Bertheau ble første kvinne på Storen. Sammen med Andreas Saxegaard, Antoinette Kamstrup, I. Aarestrup og Torstein Røine gikk hun fra Skogadalsbøen. Alle uten Antoinette kom til toppen via Vigdals sva. Antoinette måtte vente på hytta på Bandet, fordi hun hadde lovt sine foreldre ikke å bestige Storen. Dagen etter kom andre kvinne på Storen, Fanny Paulsen, og to dager senere Evelyn Watson. Noen dager senere kom Bertheau til topps på Gjertvasstind og Styggedalstind.
Samme år var hun også med på førstebestigningen av Midtre Torfinnstind, med det samme følget som på Storen nntatt Aarestrup. Den 5. august 1896 kom førstebestigningen av Austre Holåtinden med Fredrik Arentz og Torgeir Sulheim. Arentz ville egentlig kalle den Therestind, men syntes det ble for langt, og kalte den i stedet Tussetind, etter sin turkamerat. Dagen etter var de også de første som kom opp på Hestbrepiggen.
I 1900 var hun igjen på Storen, denne gang i følge med William Cecil Slingsby, George Baker og Elias Hogrenning. De begynte den 18. juli med klatring og brepass på Jostedalsbreen. Den 24. juli kom de til Turtagrø, og fikk selskap av Howard Priestman. Været holdt dem tilbake, men morgenen den 28. juli kunne de starte. Verten på Turtagrø, Ola Berge, ble også med på ekspedisjonen. Etter Slingsbys ønske fulgte de Heftyes rute til toppen. Slingsby beskriver det slik:
<blockquote>
Det var nå 24 år og syv dager siden jeg hadde den store lykke å gjennomføre førstebestigningen, og det gledet meg inderlig å bli ledsaget av Therese Bertheau, den første kvinne på Storen i 1894. Tro meg, hun er den fødte klatrer, og hun elsker sitt fedrelands fjell slik hun rettelig bør, og i den formuleringen legger jeg svært meget.
</blockquote>
Etter bestigningen av Storen, fortsatte de over Vetle og Midtre Skagastølstind, og forserte vanskelige passasjer som Halls hammer og V-skaret på veien. Ekspedisjonen, med både den mannlige og kvinnelige førstebestiger av Storen, ble omtalt både i norsk og engelsk presse.
I 1902 ble hun valgt inn som første kvinne i Den Norske Turistforenings styre, og i 1909 ble hun innbudt medlem i Norsk Tindeklub, som ikke var åpen for kvinner.

Fordommer og klær


I et avisinnlegg i 1882 skrev Johannes Heftye (1849–1907) at: "vi må be Gud bevare oss for noensinne å komme så langt i emansipasjonen at våre landsmanninner skulle falle på for alvor og i almindelighet å bestige Knutsholstind". Vanskeligere turer enn Galdhøpiggen og Glittertind skulle damer helst ikke gi seg ut på. På dette tidspunkt var det ikke lenger særlig oppsiktsvekkende med kvinner i fjellet, og i årene som fulgte ble kvinnenes andel av fjellturistene stadig større. Men det var få som fulgte Therese Bertheau opp på toppene. Og selv om mange kanskje var skeptiske, følte Bertheau selv at hun ble godt mottatt i klatremiljøet. I et intervju med damebladet Urd i 1902 uttalte hun:
<blockquote>
Fjeldet viser jo en merkelig innflytelse på alle som elsker det tilgavns. Alle tindebestigere jeg har truffet på har utmerket sig ved Høflig og hensynsfullhet og hjelpsomhet. Jeg kjenner virkelig ikke en eneste undtagelse, et hyggelig folkeferd er tindebestigerne.
</blockquote>
Mye oppmerksomhet ble ofret på de kvinnelige fjellturistenes påkledning. Vanlig bekledning for kvinner på den tiden var fotside, forholdsvis trange skjørt, upraktisk til fjellvandring og enda verre til klatring. Bertheau løste problemet ved å bruke bukser under skjørtet. Når klatringen begynte, tok hun ganske enkelt av seg skjørtet, til stor forbløffelse for turkameratene.
I intervjuet i Urd blir Bertheau spurt om hun ikke er redd for å falle ned og slå seg i hjel, og svarer:
<blockquote>
Jeg kan ikke sige, at der staar nogen Rædsel af den Tanke. (...) Men jeg vilde gjerne dø i Nærheden af Fjeldene, saa jeg kunde se dem.
</blockquote>

Litteratur


''Jotunheimens døtre'', Arvid Møller, Oslo 2001, ISBN 82-516-1860-6
''Norge, den nordlige arena'', W. C. Slingsby, Edinburgh 1904, norsk utgave ved Jan Schwarzott, Oslo 1998, ISBN 82-504-2076-4
''Jotunheimens erobring'', Helge Giverholt, Oslo 1946
''http://www.ub.uio.no/om/skrifter/hefte10.pdf Therese Bertheau - Tindestigerske og Lærerinde'' PDF, Anne-Mette Vibe, Universitetsbiblioteket i Oslo 2012, ISBN 978-82-8037-015-0
Kategori:Norske fjellklatrere
Kategori:Fødsler i 1861
Kategori:Dødsfall i 1936
en:Therese Bertheau

Vasilij Vasiljevitsj Kuznetsov

Vasilij Kuznetsov

Nepal Kamyunishta Parti (Sanyukta Marksbadi Leninbadi Maobadi)

Nepal Kamyunishta Parti (Marksbadi Leninbadi Maobadi Kendra)

Vesterbro/Kongens Enghave


Vesterbro/Kongens Enghave er en av København kommunes ti administrative bydeler, danna ved en sammenslåing av de tradisjonelle bydelene Vesterbro og Kongens Enghave. Bydelen ligger sørvest for bysentrum, og avgrenses mot øst av Havneløbet. Grensa mot Indre By går ved Københavns hovedbanegård, og i nord grenser bydelen mot Frederiksberg kommune. Mot vest går grensa mot bydelen Valby ved Vestre Kirkegård og Valbyparken. Den sørligste delen av Vesterbro/Kongens Enghave kalles Sydhavnen.
Pr. 1.1.2011 var bydelens innbyggertall . Innvandrerbefolkningen utgjør 20% av hele folkemengden; 2/3 av denne med ikke-vestlig bakgrunn.

Referanser

Eksterne lenker


http://www.sk.kk.dk/bydelsstatistik/kort_vesterbro_kgs_enghave.htm Kart
Kategori:Bydeler i København
da:Vesterbro/Kongens Enghave
en:Vesterbro/Kongens Enghave

Lutz Dombrowski

Fil:Bundesarchiv Bild 183-1984-0727-044, Lutz Dombrowski.jpg i 1984. ]]
Lutz Dombrowski (født 25. juni 1959 i Zwickau) er en tidligere Tyskland friidrettsutøver.
Dombrowski var den beste lengdehopperen i DDR. Etter at han vant Europacupfinalen allerede i 1979, vant han året etter gullmedaljen under Friidrett under Sommer-OL 1980 i Moskva, i fraværet av de amerikanske utøverne, som boikottet lekene. Han ble også europamester i EM i friidrett 1982. Han er fremdeles innehaver av den tyske rekorden, med vinnerspranget fra Moskva-OL (8,54).

OL-medaljer


Fil:Gold medal with cup.svg Friidrett under Sommer-OL 1980 Moskva - Gull i friidrett, lengdehopp menn Øst-Tyskland under Sommer-OL 1980
Kategori:Tyske lengdehoppere
Kategori:Medaljevinnere under Sommer-OL 1980
Kategori:Deltakere for Øst-Tyskland under Sommer-OL 1980
Kategori:Friidrettsutøvere under Sommer-OL 1980
Kategori:Olympiske mestere for Øst-Tyskland
Kategori:Europamestere i friidrett
Kategori:Personer fra Zwickau
Kategori:Fødsler i 1959
cs:Lutz Dombrowski
de:Lutz Dombrowski
et:Lutz Dombrowski
en:Lutz Dombrowski
fr:Lutz Dombrowski
ko:루츠 돔브로프스키
it:Lutz Dombrowski
nl:Lutz Dombrowski
ja:ルッツ・ドンブロウスキー
pl:Lutz Dombrowski
pt:Lutz Dombrowski
ru:Домбровски, Лутц
fi:Lutz Dombrowski
sv:Lutz Dombrowski
uk:Лутц Домбровські

Grønlands Lufthavnsvesen

Grønlands_Lufthavnsvæsen

Marcus Manilius

Marcus Manilius, levde 100-tallet e.Kr., var en Romerriket poet og Astrologi som skrev diktet ''Astronomica'' bestående av fem bøker om astrologi og astronomi.
Forfatteren er hverken sitert eller nevnt av noen skribent i antikken. Selv navnet hans er det knyttet usikkerhet til, men det var sannsynligvis Marcus Manilius. I de tidligste bøkene er forfatteren anonym, senere nevnt som «Manilius», «Manlius», eller «Mallius». Diktene i seg selv antyder at dikteren levde under Augustus eller dennes stesønn Tiberius, og at han var en borger av og bodde i Roma. I henhold til Richard Bentley var han en asiatisk Antikkens Hellas, og i henhold til F. Jacob en Afrika. Hans verk er preget av stor kunnskap, han studert sitt emne hos de beste forfatterne, og det representerer de mest avanserte synspunkter til oldtidens astronomi (eller heller astrologi).
Manilius imiterer ofte Lucretius som han minner om i oppriktighet og originalitet og i den kraftfullhet og liv som han gir sitt emnes ellers så tørr bein. Selv om hans språkbehandling og stil har noen eiendommeligheter er den Metrikk korrekt.
Julius Firmicus Maternus, som skrev på tiden til Konstantin den store, begynnelsen av 300-tallet, framviste mange likheter med Manilius’ verk at han må enten ha benyttet seg av ham eller fulgt noen verker som også Manilius fulgte. Som Firmicus sier er det knapt en romer unntatt «Cæsar (og da mener han sannsynligvis Germanicus heller enn Julius Cæsar), Cicero og Fronto» som har behandlet emnet, og det er da sannynlig at han ikke kjente til verket til Manilius. Hendelser referert i diktet er blant annet det store nederlaget til Publius Quinctilius Varus ved germaneren Arminius i slaget ved Teutoburgerskogen hvor tre romerske legioner ble utslettet (år 9 e.Kr.). Den femte boken ble ikke skrevet før under regimet til Tiberius, verket synes å være ufullstendig, og ble sannsynligvis aldri publisert ettersom det ikke nevnes av noen skribent i antikken.
De astrologiske systemer av hus, forbindelsen av menneskelige anliggender med zodiakens kretsløp, har blitt utviklet i løpet av århundrer, men de får deres første skriftlige opptreden i Astronomicon. Den tidligste daterte overlevende horoskop som bruker hus i dens fortolkning er noe tidligere, ca 20 f.Kr. Grekeren Klaudios Ptolemaios (ca 130 – 170 e.Kr.), far til den klassiske astrologi, ignorerer bortimot fullstendig bruken av hus («Templa» som Manlius kaller dem) i sin astrologiske tekst, ''Tetrabiblos''.
Det ble gjort to manuskripter av ''Astronomicon'' på 900-tallet og 1000-tallet som lå skjult i klostrene, ett ved Gembloux i Brabant (i dag i Brussel) og et annet som til slutt blir oppbevart i biblioteket i Leipzig. Den ukjente teksten ble gjenoppdaget av humanisten Poggio Bracciolini et sted ikke langt unna Konstanz helt sør i Tyskland under en pause i kirkerådet i Konstanz som han deltok i 1416 eller året etter. ''Editio princeps'' av ''Astronomicon'' ble forberedt av astronomen Regiomontanus fra svært fragmenterte manuskripter og utgitt i Nürnberg rundt 1473. Teksten ble kritisk redigert av Joseph Justus Scaliger som utga sin utgave i Paris i 1579 og en ny utgave, satt sammen fra bedre manuskripter i Leiden i vestlige Nederland i 1600. En meget forbedret utgave ble utgitt av Richard Bentley i 1739. A. E. Housmans utgave, utgitt i fem bind fra 1903 til 1930, er betraktet som den autoritative utgaven, skjønt noen mener at G. P. Goulds utgave for Loeb Classical Library (Harvard, 1977) er mindre avskrekkende.
En engelsk oversettelse med rimende verspar ved Thomas Creech ble utgitt i 1697.

Eksterne lenker


http://www.thelatinlibrary.com/manilius.html ''Astronomica'' av Manilius hos «The Latin Library»
http://www.geocities.com/astrologyhouses/ Dr. Shepherd, «Astrological Houses»
http://home.vicnet.net.au/~borth/MANILII3.HTM A.E. Housman's introduction
Kategori:Romerske forfattere
Kategori:Latinspråklige forfattere
Kategori:Astrologer
ar:ماركوس مانيليوس
cs:Marcus Manilius
de:Marcus Manilius
el:Μάρκος Μανίλιος
en:Marcus Manilius
es:Manilio
fr:Marcus Manilius
hy:Մարկոս Մանիլիոս
it:Marco Manilio
he:מרקוס מאניליוס
la:Marcus Manilius
nl:Manilius
ja:マルクス・マニリウス
pt:Marcus Manilius
ru:Марк Манилий
sk:Marcus Manilius
sv:Marcus Manilius
uk:Марк Манілій (поет)

Liste over formenn av kommunistpartiet i den Russiske SFSR

Liste over formenn av kommunistpartiet i den Russiske SFSR er en liste over formenn av kommunistpartiets formenn i den Russiske SFSR fra 1922 til 1991. Partiets «ledende rolle» som styrende organ ble opphevet av Mikhail Gorbatsjov den 13. mars 1990.

Se også


Sovjetunionens kommunistiske parti#Liste over generalsekretærer i Sovjetunionens kommunistiske parti
Det øverste sovjet#Liste over presidenter i Sovjetunionen
Sovjetunionens statsminister#Liste over Sovjetunionens statsministre
Liste over Russlands presidenter
Liste over Russlands statsministre
Kategori:Russlands historie
Kategori:Sovjetunionen

Sheffield United fc

#redirect Sheffield United FC

Hermetegn

Anførselstegn

Kategori:Fødsler i 895


ar:تصنيف:مواليد 895
az:Kateqoriya:895-ci ildə doğulanlar
be:Катэгорыя:Нарадзіліся ў 895 годзе
be-x-old:Катэгорыя:Нарадзіліся ў 895 годзе
bs:Kategorija:Rođeni 895.
br:Rummad:Ganedigezhioù 895
cs:Kategorie:Narození 895
cy:Categori:Genedigaethau 895
de:Kategorie:Geboren 895
en:Category:895 births
es:Categoría:Nacidos en 895
eu:Kategoria:895eko jaiotzak
fa:رده:زادگان ۸۹۵ (میلادی)
fr:Catégorie:Naissance en 895
gan:Category:895年出世
ko:분류:895년 태어남
bpy:থাক:মারি ৮৯৫-এ উজ্জিসিতা
gl:Categoría:Nados en 895
id:Kategori:Kelahiran 895
is:Flokkur:Fólk fætt árið 895
it:Categoria:Nati nell'895
ka:კატეგორია:დაბადებული 895
kk:Санат:895 жылы туғандар
la:Categoria:Nati 895
mr:वर्ग:इ.स. ८९५ मधील जन्म
ms:Kategori:Kelahiran 895
new:पुचः:८९५य् बुगु
ja:Category:895年生
pl:Kategoria:Urodzeni w 895
pt:Categoria:Nascidos em 895
ro:Categorie:Nașteri în 895
ru:Категория:Родившиеся в 895 году
sk:Kategória:Narodenia v 895
sl:Kategorija:Rojeni leta 895
sr:Категорија:Рођени 895.
sh:Kategorija:Rođeni 895.
sv:Kategori:Födda 895
tt:Төркем:895 елда туганнар
th:หมวดหมู่:บุคคลที่เกิดในปี พ.ศ. 1438
tr:Kategori:895 doğumlular
uk:Категорія:Народились 895
vi:Thể loại:Sinh 895
war:Category:Mga natawo han 895
zh:Category:895年出生

Eli Landsem

Eli Landsem (født 22. mars 1962) er en Norge fotballtrener og tidligere fotballspiller. Hun er landslagtrener for Norges kvinnelandslag i fotball.
Landsem spilte for Orkdal Idrettslag, Rindals-Troll og Asker Fotball Kvinner i sin aktive karriere. Hun ble NM i fotball for damer med Asker i 1990 og 1991. Begge gangene scoret hun ett av Askers mål i finalen. Hun ble også Toppserien med Asker i 1. divisjon fotball for kvinner 1989 og 1. divisjon fotball for kvinner 1991. Hun debuterte for det norske landslaget som 17-åring i 1979. Hun spilte totalt 15 landskamper og scoret 1 landslagsmål.
Etter sin aktive karriere har hun vært trener for Asker, Lørenskog Idrettsforening, Rælingen Fotballklubb herrer (3. divisjon), Rindals-Troll og danske Fortuna Hjørring. Hun trente Asker til seriegull i Eliteserien i fotball for kvinner 1998 og Eliteserien i fotball for kvinner 1999 og cupmesterskap i 2000. Etter å ha vært trener for Fortuna Hjørring i to år, overtok hun igjen som trener for Asker i desember 2005. Hun er også trener på Wang Toppidrettsgymnas. I september 2009 overtok hun etter Bjarne Berntsen som landslagtrener.

Eksterne lenker


http://www.askerfk.no/default.asp?p=showExtra&id={81A551EA-6385-4349-BBAD-E2FCCC0D6CC1} Profil på Asker FK
Kategori:Norske fotballspillere
Kategori:Norske damelandslagsspillere i fotball
Kategori:Norske fotballtrenere
Kategori:Trenere for norske fotballandslag
Kategori:Personer fra Rindal kommune
Kategori:Fødsler i 1962
da:Eli Landsem

Rikers Island


Fil:Rikers Island.jpg
Rikers Island er en øy i East River mellom Queens og The Bronx, New York, USA. Øya er oppkalt etter Abraham Rycken, en nederlandsk nybygger som flyttet til Long Island i 1638 og hvis etterkommere eide Rikers Island frem til 1884, da den ble solgt til kommunen for 180&nbsp;000 Amerikansk dollar.
I 1932 åpnet kommunen et fengsel på Rikers Island, og idag består øyas befolkning utelukkende av straff- og varetektsfanger, samt ansatte i New York City Department of Correction, til sammen vel 20&nbsp;000. Straffekolonien omfatter idag 10 fengsler, et bakeri, et hovedvaskeri, en skredderforretning, et trykkeri, flere skoler, sykestuer, verksteder, kapeller, treningssentre, matbutikker, frisørsalonger og et kraftverk.
Den eneste forbindelsen til øya er over en 1,3 kilometer lang trefelts bro, Francis R. Buono Memorial Bridge, som åpnet i 1966.
Kategori:The Bronx
Kategori:Øyer i USA
ca:Rikers Island
da:Rikers Island
de:Rikers Island
en:Rikers Island
eu:Rikers Island
fr:Rikers Island
it:Rikers Island
he:רייקרז איילנד
nl:Rikers Island
ru:Рикерс
sv:Rikers Island

Rikers

#redirect Rikers Island

Riker's Island

#redirect Rikers Island

Kjelle ungdomskole

#redirect Kjelle ungdomsskole

Greg Bell

Gregory Curtis Bell (født 7. november 1930 i Terre Haute (Indiana), Indiana) er en tidligere USA friidrettsutøver.
Under Sommer-OL 1956 i Melbourne vant Bell gull i lengdehopp med olympisk rekord på 7,83&nbsp;m. Han vant 15 cm foran landsmannen John Bennett på sølvplass.

OL-medaljer


Friidrett under Sommer-OL 1956 Melbourne - Fil:Gold medal with cup.svg Gull i friidrett, lengdehopp USA under Sommer-OL 1956
Kategori:Lengdehoppere fra USA
Kategori:Medaljevinnere under Sommer-OL 1956
Kategori:Deltakere for USA under Sommer-OL 1956
Kategori:Friidrettsutøvere under Sommer-OL 1956
Kategori:Olympiske mestere for USA
Kategori:Personer fra Terre Haute
Kategori:Fødsler i 1930
de:Greg Bell (Leichtathlet)
en:Greg Bell (athlete)
fr:Greg Bell
it:Greg Bell
nl:Greg Bell
pl:Greg Bell
fi:Gregory Bell
sv:Greg Bell

Gregory Bell

#redirect Greg Bell

København kommune

#redirect Københavns kommune